Kinezi ga piju svaki dan na prazan stomak odmah posle buđenja: Posle ovoga creva su blagotvorna, Srbi ostali u šoku
Ilustracija, Foto: Profimedia

da li je moguće?

Kinezi ga piju svaki dan na prazan stomak odmah posle buđenja: Posle ovoga creva su blagotvorna, Srbi ostali u šoku

Kako izgleda ritual sa kojim Kinezi započinju dan, a za koji veruju da doprinosi dugom životu?

Objavljeno:

Na zdravlje i očekivani životni vek utiču, između ostalog, naš način života, fizička aktivnost, ishrana, kao i vazduh koji udišemo i voda koju pijemo. Ovo poslednje ima posebno značenje za Kineze. Ritual sa kojim započinju dan nije komplikovan i nema kontraindikacija prilikom upotrebe. Pogledajte koliko je jednostavan i koliko može da vam koristi.

Kinezi svako jutro na prazan stomak piju čašu vode. Međutim, ne radi se o vodi za piće direktno iz česme ili specijalnoj flaširanoj vodi sa jedinstvenim svojstvima. Ključ je da se kuva. Za Kineze su topli napici veoma važni jer, prema njihovoj prirodnoj medicini, ne samo da vas zagreju, već i daju energiju i utiču na životni vek.

Topla voda popijena odmah po buđenju stimuliše creva na pravilno funkcionisanje ujutru, olakšava apsorpciju hranljivih materija iz hrane koja se konzumira tokom dana i štiti od virusa i bakterija. Ispostavilo se da ove narodne mudrosti, ponavljane generacijama od davnina, potvrđuju savremena istraživanja, npr. iz 2003. godine.

Topla voda popijena odmah po buđenju stimuliše creva na pravilno funkcionisanje ujutru
Topla voda popijena odmah po buđenju stimuliše creva na pravilno funkcionisanje ujutrufoto: Printscreen/Brightside.me

Ona su dokazala da ispijanje tople vode na prazan stomak i pre svakog obroka ubrzava metabolizam za 30-40 odsto i podržava proces uklanjanja toksina iz tela. To nije samo zdrav mehanizam, već je i neprocenjiva pomoć za ljude koji pokušavaju da izgube težinu.

Topla voda ne samo da ubrzava sagorevanje kalorija i reguliše ritam pražnjenja creva, već daje osećaj sitosti i štiti od nezdravog grickanja. Zauzvrat, čaša tople vode posle obroka podstiče lučenje digestivnih enzima, pa se time ublažava zatvor, nadimanje i druge probavne tegobe.

Bitan je kontinuitet
Bitan je kontinuitetfoto: Profimedia

Topla voda blagotvorno deluje i na cirkulatorni sistem jer opušta sudove i poboljšava snabdevanje krvlju celog tela. Takođe pozitivno utiče na previsok krvni pritisak. Ovo, zauzvrat, ima pozitivan efekat na funkciju bubrega. Osim toga, topla voda pomaže u borbi protiv stresa i podstiče opuštanje, a kada se popije pre spavanja, olakšava uspavljivanje i poboljšava kvalitet sna.

Topla voda, poput toplog čaja ili lekovitog bilja, pomaže u borbi protiv curenja nosa tokom prehlade ili upale sinusa. Zahvaljujući visokoj temperaturi, poboljšava dotok krvi u sluzokože i smanjuje njihov otok, čime se razređuje zaostalo curenje iz nosa i olakšava njegovo uklanjanje iz organizma. Slično deluje i u slučaju kašlja. Topla voda razblažuje sluz i olakšava iskašljavanje. Takođe smanjuje bol u grlu.

Bonus video:

02:00

BILA SAM U 4. STADIJUMU RAKA PLUĆA, O DRŽAVNOM TROŠKU SAM UZELA TERAPIJU Pacijentkinja i doktor diskutuju o inovativnim lekovima

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.